کم کاري تيروئيد و کرونا | خطر کرونا در بيماران تيروئيدي
بيماري ويروس کرونا (کوويد ??)، بيماري ناشي از کروناويروس سندرم حاد تنفسي ? (SARS-CoV-?) بهطور چشمگيري در سراسر جهان گسترش يافته و با ميزان بالايي از مرگومير همراه بوده است. نحوه بروز اين بيماري از يک عفونت بدون علامت تا ذاتالريه شديد ويروسي همراه با نارسايي حاد تنفسي، سپسيس و مرگ متغير است.
سن بالاتر، جنسيت مرد و ابتلا به بيماريهاي متعدد به عنوان عوامل اصلي خطر براي دچار شدن به نوع شديدتر اين بيماري و پيامدهاي بدتر آن است. مطالعات نشان ميدهند که برخي بيماريهاي خاص با نتايج بدتري از ابتلا به ويروس کرونا همراه هستند. با اين حال تاثير کرونا بر بيماران مبتلا به کمکاري تيروئيد هنوز ناشناخته است. اگر شما يا يکي از عزيزانتان مبتلا به کمکاري تيروئيد باشيد ممکن است در اين شرايط نگراني زيادي در مورد ارتباط کمکاري تيروئيد و کرونا داشته باشيد. در ادامه به اين موضوع با جزئيات بيشتري پرداختهايم.
در مورد کرونا
قبل از پرداختن به موضوع کمکاري تيروئيد و کرونا لازم است در مورد ويروس کرونا و بيماري ناشي از آن يعني کوويد ?? اطلاعات بيشتري داشته باشيد. کوويد ??، بيماري جديدي است که ميتواند ريهها و مجاري تنفسي شما را تحت تاثير قرار دهد. اين بيماري در اثر آلوده شدن به ويروس کرونا ايجاد ميشود و علائم معمول آن عبارتاند از:
- درجه حرارت بالا: اين بدان معني است که شما احساس گرم شدن در قفسه سينه يا پشت خود را داريد.
- سرفه جديد و مداوم: اين به معني سرفه زياد بيش از يک ساعت يا ? دوره سرفه يا بيشتر از آن در ?? ساعت است.
- تغيير يا کاهش حس چشايي يا بويايي.
مانند ديگر ويروسها، تصور ميشود که ويروس کرونا از طريق قطرات موجود در سرفه يا عطسه فرد آلوده، منتشر ميشود. همچنين احتمالا با تماس با سطوح و اشياء آلوده نيز قابلگسترش است.
چه کساني بيشتر در معرض خطر ويروس کرونا هستند؟
ويروس کرونا ميتواند هرکسي را بهشدت بيمار کند اما خطر آن براي برخي افراد بسيار بالاتر است. به افرادي که بيشتر در معرض خطر ويروس کرونا هستند در ادامه اشاره شده است. همانطور که در ارتباط با کمکاري تيروئيد و کرونا مشاهده خواهيد کرد افراد مبتلا به کمکاري تيروئيد در اين فهرست قرار ندارند:
- کساني که پيوند اعضا انجام دادهاند.
- کساني که تحت شيميدرماني و ايمونوتراپي هستند.
- کساني که در حال انجام يک دوره پرتودرماني شديد (راديوتراپي راديکال) براي سرطان ريه هستند.
- افرادي که در حال انجام درمانهاي سرطاني هدفمند هستند که ميتواند بر سيستم ايمني بدن تاثير بگذارد.
- افراد مبتلا به سرطان خون يا مغز استخوان.
- افرادي که در ? ماه گذشته پيوند مغز استخوان يا سلول بنيادي داشتهاند، يا هنوز داروي سرکوبکننده سيستم ايمني استفاده ميکنند.
- افرادي که به بيماري شديد ريوي مثل فيبروز کيستيک يا آسم شديد مبتلا هستند.
- به بيمارياي مبتلا هستند که خطر عفونت در آنها زياد است (مانند بيماري کمخوني داسي شکل).
- افرادي که دارويي مصرف ميکنند که احتمال ابتلا به ويروس را بسيار بيشتر ميکند (مانند دوزهاي بالاي استروئيدها يا داروهاي سرکوبکننده سيستم ايمني).
- کساني که بيماري قلبي جدي دارند و باردار هستند.
- افرادي که طحال آنها مشکل دارد يا طحالشان برداشته شده است.
- بزرگسالاني که مبتلا به سندرم داون هستند.
- بزرگسالاني که دياليز ميکنند يا به يک بيماري طولاني مدت و شديد کليوي دچار هستند.
- افرادي که بر اساس قضاوتهاي باليني به عنوان افراد آسيبپذير شناخته شدهاند.
از سوي ديگر برخي افراد در معرض خطر متوسط ابتلا به ويروس کرونا قرار دارند که به اين افراد در ادامه اشاره شده است.
- افرادي که ?? سال يا بيشتر سن دارند.
- افرادي که به يک بيماري ريوي مبتلا هستند که شديد نيست.
- افراد مبتلا به بيماري قلبي مثل نارسايي قلبي
- افراد مبتلا به ديابت
- افراد مبتلا به بيماري مزمن کليه
- افراد مبتلا به بيماري کبدي مثل هپاتيت
- افراد مبتلا به بيماريهاي موثر بر مغز يا اعصاب (مانند بيماري پارکينسون، بيماري نورون حرکتي، مولتيپل اسکلروزيس يا فلج مغزي)
- افرادي که دارويي مصرف ميکنند که بر سيستم ايمني آنها تاثير ميگذارد (مانند دوز پايين استروئيدها).
- افراد بسيار چاق (BMI ?? يا بالاتر)
- افراد باردار
آيا افراد مبتلا به کمکاري تيروئيد بيشتر کرونا ميگيرند؟
کرونا يک ويروس جديد است، بنابراين اطلاعات کمي در مورد چگونگي تاثير آن بر افراد مبتلا به اختلالات تيروئيد ازجمله کمکاري تيروئيد داريم. با اين حال، نتايج مطالعات هنوز نشان ندادهاند که بيماري تيروئيد ازجمله کمکاري تيروئيد با افزايش خطر عفونتهاي ويروسي بهطورکلي ارتباط داشته باشد و همچنين هيچ ارتباطي بين بيماري تيروئيد ازجمله کمکاري تيروئيد و شدت عفونت ويروسي وجود ندارد.
بسياري از افراد ميپرسند که آيا داشتن تيروئيديت هاشيموتو به عنوان يک بيماري تيروئيد خود ايمني و علت اصلي کمکاري تيروئيد، به معناي نقص ايمني است يا خير. ميتوانيم تاييد کنيم که اينگونه نيست. بخشي از سيستم ايمني بدن که مسئول شرايط خود ايمني تيروئيد است، جدا از سيستم ايمني بدن است که مسئول مبارزه با عفونتهاي ويروسي مانند کوويد ?? است. بيماراني که به عنوان افرادي با سيستم ايمني ضعيف طبقهبندي ميشوند معمولا کساني هستند که بيماريهايي مانند لوسميا، HIV و ايدز دارند يا از داروهايي مانند استروئيدهاي با دوز بالا، داروهاي تعديلکننده سيستم ايمني براي آرتريت روماتوئيد يا مولتيپل اسکلروزيس استفاده ميکنند يا تحت شيميدرماني سرطان هستند يا پيوند اعضا را تجربه کردهاند.
آيا خطر کرونا در بيماري کمکاري تيروئيد درمان نشده بيشتر است؟
بيماري تيروئيد اکثر بيماران به خوبي کنترل ميشود يعني سطح هورمون تيروئيد آنها ثابت ميماند و آنها نيز احساس بهتري دارند. با اين حال، عملکرد تيروئيد برخي از افراد ضعيف است، به اين معني که سطح عملکرد تيروئيد آنها نوسان دارد. در اين شرايط، بدن اين افراد هنوز به تعادل هورموني نرسيده است و هنوز هم علائمي را تجربه ميکنند. در اين وضعيت، پزشک ممکن است دوز لووتيروکسين را تنظيم کند تا فرد احساس بهبودي پيدا کند.با اين حال، در حال حاضر هيچ مدرکي وجود ندارد که افراد مبتلا به بيماري تيروئيد «کنترل نشده» بهاحتمالزياد به عفونتهاي ويروسي مبتلا شوند.
با اين حال، در ارتباط با کمکاري تيروئيد و کرونا، ممکن است بيماران مبتلا به بيماري تيروئيد «کنترل نشده» (اينها افرادي هستند که به تازگي دارو را شروع کردهاند يا داروهاي تيروئيدي خود را طبق دستورالعمل مصرف نميکنند) در معرض خطر بيشتري از عوارض ناشي از هرگونه عفونت قرار داشته باشند. اين امر خصوصا در مورد کساني که تيروئيد بيشفعال بيشتر ديده ميشود. به همين دليل، اکيدا به بيماران مبتلا به بيماري تيروئيد توصيه ميشود که داروهاي تيروئيد خود را مصرف کنند تا اين خطر را کاهش دهند.
چگونه افراد مبتلا به کمکاري تيروئيد ميتوانند ايمني خود در برابر کرونا را افزايش دهند؟
همانطور که مطرح شد مطالعات در مورد کمکاري تيروئيد و کرونا، نشاندهنده خطر بالاتر ابتلا به کوويد ?? در افراد مبتلا به کمکاري تيروئيد نبوده است. با اين حال، در شرايطي که بيماري در حالت کنترل نشده است ممکن است.
عوارض ناشي از کوويد ?? در فرد شديدتر باشد. با انجام برخي راهکارها ميتوانيد ايمني خود را در برابر کرونا افزايش دهيد:
- داشتن يک رژيم غذايي سالم و متعادل و غني از سبزيجات و ميوه
- ورزش کردن منظم
- خواب کافي
- کاهش استرس به روشهاي سالم مثل پيادهروي يا تن آرامي
راهکارهايي براي پيشگيري از ابتلا به کرونا
- حداقل يک متر فاصله بين خود و ديگران داشته باشيد.
- در بيرون از خانه ماسک بزنيد.
- دستان خود را مکررا با آب و صابون بشوييد. هنگاميکه آب و صابون در دسترس نيست از ضدعفونيکننده الکلي دست استفاده کنيد.
- سعي کنيد صورت خود را لمس نکنيد.
- اگر حس ميکنيد ناخوش هستيد از خانه خارج نشويد.
- هنگام سرفه يا عطسه دهان خود را با آرنج بپوشانيد، يا از دستمال استفاده کنيد.
آيا زدن واکسن کرونا براي افراد مبتلا به کمکاري تيروئيد بيخطر است؟
براي اثربخشي و همچنين خطرات واکسن کرونا، آزمايشات باليني بر روي هزاران بيمار انجام شده است. و هيچ عارضه جانبي جدياي مشاهده نشده است. همانند ساير برنامههاي واکسيناسيون، هيچ دليلي وجود ندارد که فرد مبتلا به کمکاري تيروئيد واکسن نزند. ازآنجاکه اختلالات تيروئيد شايع است، مطمئنا آزمايشات باليني بر روي واکسن کرونا شامل بيماران مبتلا به بيماريهاي تيروئيد نيز بوده و هيچگونه عوارض جانبي قابلتوجهي در آنها مشاهده نشده است.
همانطور که مطرح شد مطالعات در ارتباط با کمکاري تيروئيد و کرونا هنوز به قدر کافي انجام نشده است. طبق نتايج افراد مبتلا به کمکاري تيروئيد بيش از ديگران در معرض خطر ابتلا به ويروس کرونا نيستند. اما ممکن است افرادي که بيماري تيروئيدشان در حالت کنترل نشده است عوارض شديدتري از ويروس کرونا را تجربه کنند. راههاي پيشگيري از ابتلا به کرونا را رعايت کنيد تا از خود و از عزيزانتان مراقبت کنيد.
تهيه کننده خبر: دکتر فاطمه فرجي
منبع خبر: